Onze categorieën
Over onsContact

Geen Etensluchtjes meer in Huis! De Afzuigkap Schoonmaken in 3 Stappen

Amber Christen
Amber Christen
Auteur
Geen Etensluchtjes meer in Huis! De Afzuigkap Schoonmaken in 3 Stappen

Het is echt zo'n klus waarvan je snel vergeet dat hij moet gebeuren: de afzuigkap schoonmaken. Sterker nog, misschien weet je niet eens waar je moet beginnen – en dat terwijl je het apparaat waarschijnlijk supervaak gebruikt! Gelukkig heb ik een stappenplan voor je. Zo is je afzuigkap straks weer helemaal klaar voor gebruik en blijft geen enkel etensluchtje meer hangen!

Voordat je aan de slag gaat

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen qua materiaal en filters, die je allemaal anders behandelt. Normaal geef ik je een lijstje van welke spullen je allemaal nodig hebt, maar ik weet niet precies wat voor kap jij in huis hebt! Kijk daarom voordat je aan de slag gaat eerst goed naar alle stappen in het stappenplan en verzamel op die manier je materialen! 🤔

Filters losmaken – Let goed op hoe de filters van het apparaat vastzitten in de afzuigkap, voordat je ze loshaalt om te vervangen of schoon te maken. Dan plaats je ze na de schoonmaak weer makkelijker terug!

Stap 1: Wat voor filter?

Een schone filter in je afzuigkap is superbelangrijk. Je apparaat blijft daardoor goed zuigen en je voorkomt dat vet zich ophoopt en er brandgevaar ontstaat. Maar let op; niet iedere filter is hetzelfde! Zoek om te beginnen uit wat voor soort filter je afzuigkap heeft, want dat bepaalt wat je er mee moet doen.

Stoffen vetfilter

Er zijn twee soorten vetfilters en de stoffen variant is niet herbruikbaar. Deze vervang je het beste na 1-2 maanden, afhankelijk van het gebruik. Weet je niet zeker of het al zo ver is? Houd een stukje keukenpapier direct onder de filter en zet de afzuigkap aan om te testen of de filter nog werkt. Zuigt de afzuigkap het papier aan? Dan kan de filter nog een tijdje mee.

Vervangende filters zijn te koop bij winkels met huishoudspullen of online. Je knipt de filters op maat voor jouw afzuigkap en plaatst ze daarna op de plek waar de oude filters zaten. Niet zo moeilijk, toch? Plaats de vetfilters alleen nog niet terug in de afzuigkap zelf, want eerst komen nog stap 3 en 4 van dit stappenplan! Stap 2 kun je overslaan.

Metalen vetfilter

Een metalen vetfilter is wél herbruikbaar. Reinig hem goed en hij is er weer helemaal klaar voor. In stap 2 vertel ik je hoe je dat doet.

Koolstoffilter

Naast de vetfilters bestaat er ook nog zoiets als een koolstoffilter, maar deze filter zit niet in alle afzuigkappen. Je hebt er alleen mee te maken als je een 'recirculatiesysteem' hebt. Makkelijker gezegd: een afzuigkap die lucht niet naar buiten blaast, maar in plaats daarvan de lucht reinigt en dan weer terug naar binnen stuurt. De koolstoffilter absorbeert de geurtjes in dit proces.

Een koolstoffilter is niet herbruikbaar. Je doet gemiddeld ongeveer 3-6 maanden met één filter voordat je hem moet vervangen, afhankelijk van het gebruik. Om een vervangende koolstoffilter uit te kiezen, kijk je het beste naar welk merk afzuigkap je hebt en welke filter daar in moet.

Stap 2: Metalen vetfilter schoonmaken

Het schoonmaken van je metalen vetfilter kan op allerlei manieren. Kijk maar welke van de onderstaande opties je in huis hebt, maar let wel op het precieze metaal van je vetfilter bij het uitkiezen van een methode!

Vaatwasser

Het makkelijkst van allemaal is natuurlijk om je vetfilters in de vaatwasser te zetten, maar dit kan alleen als ze niet van aluminium én vaatwasserbestendig zijn. Check dit even in de handleiding.

Zet de filters met de vette kant naar onderen en kijk of ze niet klem staan. Zo voorkom je dat ze kromtrekken. Gebruik een gewone vaatwastablet en zet de vaatwasser op 40 °C, met een kort programma. Met een heter, langer programma beschadig je de filters mogelijk! Laat de vetfilters daarna nog goed drogen op een theedoek.

Speciale ontvetter

Kunnen je vetfilters niet in de vaatwasser? Dan kies je voor bijvoorbeeld een speciale ontvetter zoals Dasty of HG ontvetter. Hoe je de ontvetter gebruikt, is afhankelijk van welk product je uitkiest.

Over het algemeen geldt: spray je vetfilters in en laat de ontvetter even inwerken. Daarna poets je de filters schoon met een zacht sponsje en spoel je ze af. Laat de filters op een theedoek drogen, voordat je ze weer terugplaatst.

Baking soda

Een andere goede ontvetter is baking soda. Let op: gebruik deze methode niet bij aluminium vetfilters, want aluminium en baking soda zijn een ramp samen!

Vul je gootsteen met heet water en voeg een paar eetlepels baking soda en wat druppels afwasmiddel toe. Leg de vetfilters erin. Laat 15 tot 30 minuten inweken en draai ze tussentijds even om. Spoel de filters daarna goed af en laat ze drogen voordat je ze weer terugplaatst.

Groene zeep

Nog een ander middel met een (super) ontvettende werking is groene zeep. Als je filters erg vet zijn, smeer je ze in de gootsteen in met vloeibare groene zeep. Dat laat je 15 minuten intrekken. Daarna poets je de filter schoon onder de warme kraan met een zachte spons. Laat de filters drogen voordat je ze terugplaatst.

Zijn je filters wat minder vet? Maak dan een sopje in de gootsteen met warm water en een flinke scheut groene zeep. Was de vetfilters daar in af, spoel ze goed na en laat ze drogen.

Afbeelding van een hand die knopjes indrukt op de rand van een afzuigkap.

Stap 3: Afzuigkap schoonmaken

Met het vervangen of schoonmaken van de filters ben je nog niet helemaal klaar. De binnen- en buitenkant van de afzuigkap zelf moet je ook niet vergeten.

Een RVS-afzuigkap maak je schoon met een speciaal RVS-reinigingsmiddel of met een sopje van baking soda en groene zeep. Poets de binnen- en buitenkant goed schoon met een schoonmaakdoekje. Neem daarna nog een keer af met heet water en droog na met een theedoek.

Een afzuigkap die bestaat uit een ander materiaal dan RVS, maak je beter schoon met een sopje van heet water en afwasmiddel of groene zeep. Gebruik geen baking soda! Verder zijn de stappen hetzelfde als bij een RVS-afzuigkap.

Conclusie

Ik hoop dat je nu een helder antwoord hebt op de vraag hoe je je afzuigkap schoonmaakt, want het is een belangrijke klus! Je wil geen kans lopen op brandgevaar of nog dagenlang last hebben van etensluchtjes. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hieronder dan gerust een reactie achter. Bedankt voor het lezen! 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu